De Palmstad

een nieuwe generatie op Kalimantan

Over ons

De Palmstad

een nieuwe generatie op Kalimantan

Over ons

De Palmstad

een nieuwe generatie op Kalimantan

Over ons

De Palmstad

een nieuwe generatie op Kalimantan

Over ons

De Palmstad

een nieuwe generatie op Kalimantan

Over ons

De Palmstad

een nieuwe generatie op Kalimantan

Over ons
Palmstad

Activiteiten

Stichting De Palmstad ondersteunt verschillende activiteiten op Kalimantan. De meeste activiteiten die we onder onze hoede hebben, hebben te maken met onderwijs aan jonge kinderen. De activiteiten worden allemaal geleid door mensen in Indonesië.

 Kleuterscholen

Sinds de oprichting van De Palmstad hebben we meerdere kleuterscholen ondersteund. Ook aan de bouw van een paar van deze scholen hebben we actief bijgedragen. Een paar kleuterscholen zijn inmiddels zo volwassen en dat ze zelfstandig verder gaan. De andere scholen steunen we met onder andere schoolmateriaal, schooluniformen en een financiële bijdrage voor de juffen. daarnaast dagen we regelmatig bij aan het onderhouden van schoolgebouwen.

De kwaliteit van de scholen is hoog. Het onderwijzend personeel is gecertificeerd en de scholen zijn officieel erkend. Nieuwe juffen en meesters volgen zo nodig een opleiding om zo snel mogelijk het juiste diploma te halen. Er wordt daarbij gebruikt gemaakt van de expertise van Indonesische Stichting Charis in Malang. Regelmatig gaan juffen daar op training. 

Kota Palem Hilir
Kota Palem Hilir was de eerste kleuterschool die we in 2013 onder onze hoede kregen. De school bestond al voor de oprichting van De Palmstad. We hebben hem overgenomen en nieuw leven ingeblazen. De school ligt in een wijk van Pulang Pisau die nog volop in ontwikkeling is. Via de zusterstichting Kota Palem ondersteunt De Palmstad deze kleuterschool.
Kapuas Barat
 
Kleuterschool Anjir Kapuas  Barat in Pulang Pisau werd eerst bij een leidster aan huis gehouden. Na de zomervakantie van 2014 is een gloednieuw schoolgebouw in gebruik genomen. De Palmstad heeft dit gefinancierd en de ontwikkeling van de school een aantal jaren gesteund. De school functioneert sinds 2019 zelfstandig.
 
Theona
 
Kleuterschool Theona staat in Tangkiling, een dorp noordelijk van Palangkaraya. Deze school is in 2018 geopend. Alleen het skelet van het gebouw stond er toen. De Palmstad heeft bijgedragen aan de start van deze school. In 2019 is er een tweede lokaal bijgebouwd, omdat het aantal kinderen op deze school snel groeide. Ook daarin heeft De Palmstad voorzien. Kleuterschool Theona functioneert inmiddels zelfstandig.
 
 
Kota Palem Charis
 
Kota Palem Charis is in het schooljaar 2019-2020 gestart. Ook deze kleuterschool staat in Pulang Pisau. Achter het gebouw van een kerk is een lokaal bijgebouwd waar de school is gehuisvest. De Palmstad verzorgt ondersteuning via de zusterstichting Kota Palem.
 
 

Kinderclub

Behalve door middel van scholen proberen we ook via de kerken wat te betekenen voor de kinderen en via hen ook voor hun ouders en de kerken zelf. We geven bijvoorbeeld ondersteuning bij het opzetten van kinderclubs. Dat hebben we al op een paar plaatsen gedaan. Als stichting helpen we met kinderbijbels, muziekinstrumenten, vlaggen, T-shirts, knutselmateriaal enzo. 

 

Sponsoring

De Palmstad verzorgt de financiële adoptie van een aantal kinderen op de lagere en middelbare school. Een sponsor in Nederland wordt gekoppeld aan een kind op Kalimantan. Op Kalimantan is er een contactpersoon voor het kind. De sponsor krijgt regelmatig informatie over het kind.

Er wordt geen geld aan het sponsorkind of de ouders gegeven. Maar via de contactpersoon worden voor met name het onderwijs van het kind relevante dingen geregeld. Denk daarbij aan schooluniform, boeken enzovoorts. Ook verzorgen we met het sponsorgeld in sommige situaties voedselpakketten en eenvoudige medische zorg. 

Sponsoring bedraagt 10 euro per maand.